vineri, 25 februarie 2011

2 Saptamani in Toscana

De mult imi doresc o vacanta Dolce far niente in Toscana, dar inca nu am gasit zilele de concediu pe care sa le aloc. Asta nu inseamna ca nu mi-am facut deja un plan :).



Punctul de plecare este Pisa (e  cel mai ieftin). Din Pisa poti sa iei un autobuz direct de la aeroport catre Florenta pentru doar 10e.

Odata ajuns in Florenta, poti sa iti dedici prima saptamana unei infuzii de cultura. De ce Florenta ? Pai.. aici a aparut Renascentismul italian. De aici muzee peste muzee: Galleria degli Uffizi (), Bargello (Uffizi-ul sculpturii), Galleria dell'Accademia (aici il gasesti pe David), Palazzo Pitti..


Monumente peste catedralele peste palate peste de toate: Santa Maria del Fiore (sau domul din Florenta, numai 464 trepte de urcat), Campanile di Giotto (414 trepte de data asta), Battistero di San Giovanni (minunata Porte del Paradiso), Palazzo Vecchio (PS: statuia lui David din fata e o replica), Ponte Vecchio, Santa Croce (aici sunt inmormantati printre altii si Galileo, Michelangelo, Machiavelli, Dante)..



Se spune ca Florenta ar fi orasul cu cea mai mare "concentratie artistica" din lume (relativ la marimea redusa a acestuia). Sincer.. asa mi s-a parut si mie.

Printre atatea maretii nu uita totusi sa mananci si sa bei. E bine de stiut ca uleiul de masline din zona e foarte apreciat, iar daca o apuci spre sud ajungi rapid in regiunea Chianti (hic).

Dupa atatea muzee si catedrale a venit timpul sa te relaxezi. A doua saptamana o petreci intr-o vila aleasa pe dealurile Toscanei.



In zona ai posibilitatea sa te duci la o degustare de vin + mancare, sa iei lectii de calarie, sa joci tenis, sa urmezi cursuri de gatit, sa vizitezi oraselele medievale din apropiere sau sa te plimbi cu bicicleta pe deal dupa bunul plac. Ce mai.. la dolce vita. De-corporatizare instant.

La intoarcere, daca vrei sa iti rapesti 1-2 zile din Florenta, poti sa vizitezi si turnul din Pisa (pana nu cade).

Cand sa mergi
Perioadele mai putin turistice (si implicit mai ieftine) sunt mai - iunie si septembie - octombrie. In lunile iulie si august e destul de cald si preturile cresc.

Cum sa ajungi
Cel mai avantajos punct de intrare in Toscana este Pisa. Gasesti zboruri directe cu WizzAir destul de ieftine. Un zbor dus - intors pentru perioada 4 - 18 sau 7 - 21 iunie costa aproximativ 340 RON (fara bagaj de cala). In mai preturile sunt mai mici, iar incepand cu luna iulie cresc.

Unde sa stai
In Toscana cel mai bine este sa inchiriezi un apartament sau o vila pentru o saptamana. Uneori e chiar perioada minima impusa. Exista nenumarate site-uri unde poti sa cauti proprietati de inchiriat pe gustul tau: Trip Advisor - Toscanaagriturismo.it sau Traditional Tuscany.

O ferma care mi-a placut (desi nu am cautat foarte mult) este La Burraia. Pentru aproximativ 500e (in iulie) poti sa inchiriezi un apartament pentru o saptamana. La ce sa te astepti ? Ei bine:






In Florenta gasesti hoteluri in centru la preturi intre 50 - 100e camera dubla. Un exemplu ar fi Soggiorno Panerai:

Daca inca mai stai in cumpana te invit sa casti gura la peisajele toscane in filmul Stealing Beauty.


9 comentarii:

  1. F faina postarea! De cand imi doresc sa ajung in Toscana...(de cand am vazut filmul "Under the Tuscan sun" :))
    Am zis ca anul asta sigur ajung,mai prost stau cu organizarea :((
    Sper sa gasesc ceva printr-o agentie sa imi organizeze ei, mai bine (desi nu prea cred ca o sa gasesc ce vreau eu..) :D
    Asa ieftine sunt biletele la wizz air? Pt bagaj cam cat platesti? E taxa pe kg?

    RăspundețiȘtergere
  2. Pretul avionului e pentru luna iunie. In iulie creste la aprox 500RON, iar in august la 700RON. Dar atunci deja e foarte cald si plin de turisti. In iunie e perfect :).

    Bagajul e 63RON pe zbor, pe segment, pe pasager.

    Nu e atat de greu sa organizezi.. ai nevoie sa rezervi doar: 1 bilet de avion si 2 cazari.

    RăspundețiȘtergere
  3. Merci.
    De organizat organizez intr-un final, mai prost e acolo ca nu avem niciunul permis si e greu cu vizitatul..
    Din cauza asta prefer agentiile.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am fost anul trecut in Toscana si am zburat la Bologna cu un low cost, e chiar mai ieftin decat un zbor la Pisa (Wizz si Blue zboara la Bologna, dar Blue air aterizeaza chiar pe aeroportul din Bologna, Wizz intr-o localitate din apropiere). Din Bologna poti lua trenul pana in Florenta, e un drum destul de scurt (cam o ora, cu un intercity care strabate Apeninii, mai mult daca iei autobuzul si trece peste ei). Verile lor nu sunt fierbinti ca-n Bucuresti - in august vremea era perfecta, fara a fi canicula. E un mit ca preturile cresc vara, poate daca cumperi biletele/faci rezervarile cu putin timp inainte (eu le cumparasem de prin iarna, parca)... A, si peisajul acela tipic toscan, cu dealuri golase si cu cate un chiparos din loc in loc e doar in Val D'Orcia, in rest Toscana e o regiune deluroasa cu multe vii, dar e foarte frumos. De vizitat Siena neaparat, dar si San Gimignano (Unesco sites).
    Edith, sunt autobuze, trenuri peste tot, e practic imposibil sa nu te descurci la fata locului fara masina. Agentiile iau multi bani pentru ceea ce poti face foarte bine si singur...

    RăspundețiȘtergere
  5. Gata, la anul ma duc si eu, stau doua saptamini in ditamai vila, maninc pe indelete... Chiar, daca inchiriezi o vila d-asta si nu ai chef sa gatesti, ca deh, esti in vacanta, ce si pe unde maninci? The Real Toscan Food, exista? Se vinde undeva la bucata? Sau sint numai dealuri si vile de localnici?

    RăspundețiȘtergere
  6. La Pisa se ajunge si de pe aeroportul Kogalniceanu Constanta, cu Ryanair. Are preturi mai bune ca Wizz-ul. Cazare gasiti pe www.homelidays.com, la particulari. In Florenta este mai ieftina cazarea ca in Pisa

    RăspundețiȘtergere
  7. Suna tare bine planul! :) Florenta e un oras superb, iar cateva zile petrecute pe dealurile pitoresti din imprejurimi trebuie sa fie un adevarat rasfat.

    RăspundețiȘtergere