luni, 9 mai 2011

2 Saptamani in Noua Zeelanda - Ghid Practic



Cum am ajuns la capatul pamantului:

Am ajuns aici printr-o intamplare fericita. In octombrie, ne-am luat bilete de la prietenii de la Air Asia din Londra pana in Kuala Lumpur, cu 400 euro/persoana, planul fiind sa dam o raita prin Vietnam, Cambodgia si Bali. In decembrie insa, am descoperit ca Air Asia a introdus o ruta noua: Kuala Lumpur - Christchurch, pe insula de Sud a Noii Zeelande. Mai mult aveau si o promotie: 350euro/persoana dus-intors. Asa ca ne-am decis sa uitam de Vietman &Co si sa ne indeplinim visul care parea atat de inderpartat inainte: o excursie in NZ.

In total biletele au fost 800 euro/persoana (cu tot cu odiosul WizzAir pana la Londra). Secretul e sa fii cu ochii in 4 dupa promotii la Air Asia, care se desfasoara destul de des, si sa prinzi momentul potrivit ;)

Unde am dormit: 

Cazarea (si preturile in general) sunt uimitor de rezonabile in Noua Zeelanda: media a fost in jur de 60 euro/camera dubla/noapte. (cu extreme intre 40 si 90 euro/noapte). Se gasesc optiuni si mai ieftine, si, bineinteles, mai scumpe, dar noi am fost extrem de multumiti de conditiile de care am avut parte. Majoritatea hotelurilor iti inchiriaza camere tip-apartament, cu dormitor, sitting area, o bucatarie micuta si baie.

Cum ne-am deplasat: 

Am inchiriat masina atat pe insula de nord, cat si pe cea de sud: un Nissan Note (in sud) si o Mazda Demio (in nord). Pretul a fost cam 25euro/zi si mi s-a parut solutia ideala, care iti ofera toata mobilitatea de care ai nevoie. Benzina e un pic mai ieftina ca la noi (5 ron), strazile sunt excelente, si, chiar daca limita de viteza e 100km/ora atat pe drumuri nationale cat si pe autostrazi, din cauza ca sunt atat de putine localitati si atat de putin trafic, macar mergi cu 100km/ora constant.


Ce am mancat:

Bucataria Noii Zeelande nu e prea originala, dar lipsa de originalitate e compensata cu prisosinta de prospetimea ingredientelor. Sunt prezente o multime de influente engleze (cum era si de asteptat, de altfel) asa ca fish & chips sau steak & pepper pie, steak & cheese pie, steak & ce vreti voi pie erau la tot pasul. De asemenea, oamenii astia au o adevarata cultura a burgerilor: si pot sa spun ca au dus arta de a face un burger pe culmi foarte inalte: am mancat cei mai buni (si cei mai uriasi) burgeri din viata noastra aici.


Bineinteles, pe langa asta, un loc de mare cinste in meniul lor il ocupa mielul si vita - amandoua de vis. Iei o gura de miel din ala gatit-la-perfectie, atat-de-fraged si auzi un cor de ingeri pe fundal. Greu ar fi sa fii vegetarian intr-un loc ca asta.


Preturile sunt mai mult decat rezonabile: pranzul pentru amandoi in jur de 10-15 euro, iar la cina scoteam din buzunar intre 30 si 50 de eruo, in total. Ar mai fi de mentionat ca portiile sunt U-RI-A-SE! Cu mare, mare greutate reuseam sa termin ce aveam in farfurie - si probabil asa se explica cele 3 kilograme in plus cu care m-am intors (si care acum ma aduc la un pas de depresie) 



Itinereraiul nostru:

ziua 1: am aterizat in Christchurch la 13 (dupa un zbor de 10 ore din Kuala Lumpur) si ne-am cules masina. Din cauza cutremurului recent, hotelul pe care il alesesem initial a fost inchis (ca tot centrul orasului de altfel). In loc am ales, pentru prima data in viata noastra, un hostel - dar nu orice hostel, ci unul care pana acum cativa ani a fost inchisoare. Call me crazy, dar mi s-a parut foarte amuzant sa petrecem o noapte intr-o celula (Jailhouse - 40euro/noapte)


ziua 2: am plecat din Christchurch spre Fox Glacier - cel mai lung drum pe care il aveam de facut in toata excursia (400km) - dar, cum drumul trece prin unele din cele mai frumoase zone ale insulei de sud, drumul asta a fost o aventura in sine.
Inainte de a ajunge in Fox, am oprit la Glacier Hot Pools - niste bai termale amenajate in mijlocul rain-forest-ului, unde ne-am rasfatat cu o ora de balaceala in apa calda, intr-o piscina privata (18 e/pers)
Cazare: Misty Peaks (90 e/noapte) + mic dejun inclus + un pahar de sprit de seara-tarziu impreuna cu gazdele, niste oameni extrem de prietenosi (si de vorbareti) cu care am povestit pana tarziu in noapte :)


ziua 3: am facut cunostina cu ghetarul Fox, intr-o excursie de jumatate de zi organizate de Fox Guides - 50 e/pers. Apoi ne-am plimbat in jurul lacului Matterson, din apropiere, unde am avut ocazia sa exploram mai indeaproape rain-forest-ul local (sunt reticenta sa traduc termenul ca "padure tropicala", pentru ca desi seamana cu una, nu e deloc la tropice). Apoi ne-am continuat drumul, si am mai condus 150km pana la Wanaka.
Cazare Base Wanaka - 40 euro/noapte camera dubla (2 nopti)



ziua 4: dimineata, am explorat zona din jurul lacului Wanaka, la pas domol.
Dupa pranz am fost la Puzziling World (8 e/pers) - un fel de muzeu cu mai multe camere pline de iluzii oprice (foarte interesant) + un labirint prin care am ratacit vreo 2 ore inainte sa-i dam de capat
Seara, ne-am oprit la alta vestita Wanakai: un mini-cinematograf mobilat cu tot felul de canapele/fotolii/scaune dintr-un avion/masini, si cu o cafenea simpatica la intrare (Cinema Paradiso - 7 euro/pers)











ziua 5: ne-am indreptat spre Queenstown (inca vreo 80km), via Arrowtown - un mic orasel fermecator, din vremurile goanei dupa aur din zona.
Urmatoarea oprire a fost Kawarau Bridge, unde, dupa o evaluare mai mult sau mai putin atenta a situatiei ne-am decis sa sarim (85 e/pers + 40e poze si filmulet)
Cazare: Manata Lodge (80 euro/pers) - 4 nopti



















ziua 6: am urcat cu telecabina deasupra Queenstown-ului (10 e/pers), si dupa ce am admirat putin peisajul, am mai luat inca o portie de adrenalina via Zip Trek Tours: am coborat pana inapoi in oras de-a lungul a 6 linii de tiroliana (ultima fiind cea mai abrupta din lume - pe o lungime de 300m cobori 100m si atingi 75km/ora) 60e/pers
Dupa amiaza am fost intr-o mica excursie pana in Glenorchy - orasel situat la 50 km de Queenstown, si faimos pentru ca in jurul sau au fost filmate scene din Lord of the Rings (si cum Alex e un MARE fan, nu puteam sa nu mergem)

 

 ziua 7: ne-am indreptat spre Milford Sound - unul din fiordurile din sudul coastei de vest. Drumul pana acolo (200km) a fost jumatate din distractie - probabil cel mai frumos pe care le-am parcurs vreodata: munti cu piscurile pline de zapada, paduri dese, lacuri atat de clare incat pareau oglinzi. Odata ajunsi, am facut o croaziera de 2 ore prin fiord (30 e/pers)



ziua 8: inca o croaziera, de data aceasta pe lacul Wakatipu, din jurul Queenstown-ului, care ne-a dus pana la o ferma din apropiere, unde, dupa un barbecue ca la carte, am facut cunostinta mai indeaproape cu atot-prezentele oi: le-am hranit, am vazut cu pot fi controlate sute de oi cu ajutorul unui singur caine (extrem de talentat si simpatic), cum se tund oile si cum se toarce lana New-Zealans-style. (50 e/pers)



ziua 9: ne-a luat ramas-bun de la insula de Sud, si am zburat in Auckland (JetStar - 50 e/pers).
Din nou ne-am inchiriat masina, am platit o mini-avere pe parcarea pe o noapte in Auckland (15 e) si am bantuit pe strazi. (intre noi fie vroba - nu prea ne-a placut - mult prea multa aglomeratie dupa linistea si pacea din insula de Sud)
Cazare: Chiefley Suites - 70 e/noapte, fix in centrul orasului




ziua 10: am plecat spre Waitomo Caves (180km de Auckland) dis-de-dimineata: aici urma sa avem parte de cea mai mare aventura: un tur de 5 ore printr-un complex de pesteri, care presupunea rapel de 30 m inaltime, pana in inima pesterii, apoi o mica tiroliana (da, in bezna), sarit de la 2 m inaltime in apa rece ca gheata (11 grade), unde iti urcai fundul intr-un colac si pluteai linistit in intuneric, admirand "the glowworms" (niste viermi care stralucesc in intuneric pentru a atrage prada), si "cireasa de pe tort": catarat pe cascade intre 3-5 m spre iesire. Suna infricosator, dar a fost o experienta extraordinara! (100e/pers)







Spre seara, am ajuns - obositi si fericiti - in Rotorua, unde am poposit, pentru ultimele 3 nopti, la Kuirau Lodge (60e/noapte)

ziua 11: am explorat unul din multele parcuri geo-termale din jurul Rotoruei: (15 e/pers):


ziua 12: Alex s-a dat cu zorbul, adica s-a bagat intr-un balon de plastic, la randul sau aflat in alt balon mai mare, si si-a dat drumul cu el din varful unui deal - super, nu? (25 e/pers)
Seara, am fost la Mitai Maori - un fel de experienta culturala maori: am facut cunontistina cu maori si obiceiurile lor si ne-am osparat regeste maori-style. (30 e/pers)


ziua 13: ultima oprire inainte de "the long way home" a fost una mult asteptata: Hobbiton (35e/pers) - acasa la hobitii din Lord of the Rings. A fost extraordinar - v-as arata cu multa placere poze, dar, din cauza ca incepand din toamna aici vor incepe din nou filmari pentru The Hobbit, a trebuit sa semnam un contract cum ca nu o sa publicam nicaieri poze, or we'll get our ass sued :p

Am voie insa, sa va arat poze cu mieii pe care i-am hranit la plecare cu biberonul - the cutest little things:


Asta a fost tot! - 2 saptamani de vis - ne-am promis solemn sa ne mai intoarcem acolo odata si odata!




4 comentarii:

  1. Superb, ma bucur mult ca ai scris. In mintea mea aveam impresia ca o astfel de excursie sare mult peste 5000 de euro.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu visez sa ajung in Noua Zeelanda de cand am cunoscut pe cineva care era de prin acele parti ale lumii si ne povestea tot timpul cat e de minunata natura in tara lui :) Stiam ca Air Asia are promotii si totusi nu i-am prea urmarit..pana acum! Ma duc sa-mi fac bookmark la site-ul lor! :)) Multumesc pentru relatarea calatoriei, pare mai usor de indeplinit visul acum :)

    RăspundețiȘtergere
  3. ma bucur de cate mai descopar pe cineva ca a fost la capatul pamantului! mie mi se pare ca pe-aici suntem cumva a breed apart din cauza asta :). ati stat cam putin. pacat, daca tot ati batut drumul pana acolo. eu zic ca de la 2 luni in sus e de stat, la cate sunt de vazut si de facut! mi-ar placea sa mai vad si alte fotografii, daca mai ai de share-uit...

    RăspundețiȘtergere
  4. excelent.pozele sunt super.pacat ca nu-i chiar asa de accesibil,dar daca apare o opurtunitate trebuie profitat la maxim.

    RăspundețiȘtergere