vineri, 20 mai 2011

Hoteluri: Cum le alegi ?

Cand plec pe undeva, oriunde, pierd ore in sir sa gasesc hotelul perfect. Cum nu am castigat la loterie, intotdeauna caut un raport bun calitate - pret.


Cel mai bine e sa ai in vedere urmatoarele: 

Review-urile sau comentariile sau recomandarile sunt intotdeauna importante pentru ca un hotel poate sa arate minunat in poze facute de profesionisti, dar ingrozitor in realitate (da, crapaturile, mucegaiul si igrasia pot fi reparate foarte usor in photoshop). 

Pe Trip advisor membrii site-ului incarca poze ale camerelor care nu de multe ori arata cu totul diferit de cele promovate pe site-ul oficial al unui hotel. Tot aici, dar si pe multe alte site-uri de rezervari gasesti povestiri, recomandari si cate-si-mai-cate despre fiecare hotel in parte. Sa ai insa grija la unele comentarii rautacioase: daca majoritatea recomandarilor sunt pozitive iar unul dintre ele este complet negativ, nu este neapart nevoie sa te increzi in acesta din urma.


Locatia: Fie in buricul targului, fie mai izolat, locatia o alegi in functie de scopul sederii. Daca vrei sa petreci toata ziua prin muzee sau la cumparaturi (?), e normal sa cauti un hotel cat mai aproape de centrul orasului. In cazul in care te afli intr-un oras cu o infrastructura bine pusa la punct (de preferat metrou), poti sa cauti si un hotel intr-o zona mai linistita, mai departe de centru.

Daca insa vrei sa te relaxezi toata ziua pe vreo plaja pustie sau sa petreci un weekend romantic departe de ochii lumii, atunci cauta un loc cat mai izolat.

Daca te afli in tranzit intr-un oras si nu ai chef decat sa te odihnesti, alege un hotel langa aeroport. Acestea sunt in general mai ieftine decat cele din oras si iti permit sa faci economie la transferuri aeroport-oras-aeroport.

Pentru a alege cat mai usor locatia, documenteaza-te putin despre orasul destinatie apoi foloseste uneltele de pe site-urile de rezevrari pentru a te orienta. Acestea iti permit sa filtrezi hoteluri dupa zone sau chiar sa le vezi direct pe harta.


☺ Pretul, din pacate, poate fi factorul final in alegerea unui hotel. Ai intotdeauna grija sa verifici pretul pe mai multe site-uri de rezervari inainte sa te hotarasti, inclusiv pe site-ul "oficial" al hotelului daca exista. Poti sa incerci pe site-uri de referinta Booking.com, Agoda (pentru zona asiatica), Expedia sau Travelocity (pentru Americi) sau direct pe google. Un mic studiu de piata nu strica nimanui.


Tipul hotelului: in functie de preferinte, poti sa iti rafinezi cautarile si mai mult.
Daca vrei o atmosfera familiala, intima, opteaza pentru un bed and breakfast. De obicei la B&B numarul de camere este mai mic, iar acestea sunt decorate intr-un stil mai personal, in functie de zona. Sunt perfecte pentru cei mai romantici din fire.

In cazul in care nu prea ai bani, iti recomand un hostel. Nu uita insa ca hostelurile sunt avantajoase pentru calatorii singuratici sau pentru grupuri (mai ales daca numarul de persoane din grupul tau coincide cu numarul de paturi din camera de hostel). Daca insa calatoresti in pereche, e de preferat ca pretul pentru doua paturi la hostel sa nu fie foarte apropiat de cel al unei camere duble la un hotel echivalent.

Alternativa hostelului ar fi hotelul low cost sau hotelul-cutie-de-conserve. Conceptul este asemanator cu cel al liniilor aeriene low cost: ti se ofera minimul de servicii, adica o camera cu un pat (si cateodata o baie sau o fereastra), iar pentru orice alte servicii suplimentare trebuie sa platesti (prosoape, aer conditionat, tv etc). Va pot da ca exemple Tune Hotels (fondat de CEO AirAsia, cu locatii in Malaezia dar si un hotel in Londra langa Westminster) sau EasyHotel (care face parte din acelasi grup ca si EasyJet). Avantajul: sunt practice si ieftine.

Pentru calatoriile indelungate mai bine cauti un vacation rental, spatii (apartamente, vile, casute etc) de inchiriat gata mobilate, cu preturi mult mai avantajoase pentru perioade de o saptamana, o luna sau mai mult.

Cei dornici de leneveala s-ar multumi cu un resort ultra-super-all-inclusive. Partea buna e ca nu trebuie sa te obosesti cu nimic; tot ce ti-ai putea dori este inclus in pret: tone de mancare si bautura, piscine de toate formele, activitati sportive si nu numai. Din pacate, de cele mai multe ori, experientele culturale pe care ti le ofera un astfel de loc sunt lipsa sau in cel mai bun caz foarte artificiale.

Hotelurile clasice (cu pat, televizor, fotoliu, pixuri, sapunele, bomboana pe perna) le gasesti de toate culorile si la toate preturile.

Preferatele mele raman insa boutique hotels (nu, nu se traduc chiar hoteluri-butic :P). Acestea sunt hoteluri cu un design deosebit, care nu se bazeaza pe cantitatea de clienti gazduita ci mai degraba prin atmosfera pe care o ofera acestora. De obicei numarul de camere intr-un boutique hotel este redus, iar pretul este mai piperat.

☺ Rezervarea: cand in sfarsit ai gasit ceea ce cautai, trebuie sa fii atent la modul de plata. Ai grija si citeste chiar si acel scris mic unde ti se indica conditiile de plata si de anulare a rezervarii. In general, orice super-oferta la un hotel implica plata in avans si imposibilitatea anularii. Rezervarile normale, fie ca faci plata in avans, fie la fata locului, fie ca dai un avans, pot fi anulate pana la cateva zile inaintea sejurului. Atentie insa la acele cazuri unde garantezi rezervarea cu un card de credit iar plata o faci direct la hotel: in cazul de no-show (si neanulare a rezervarii in timp util) e posibil ca debitarea cardului sa se realizeze automat pentru o noapte sau chiar pentru intreaga perioada rezervata.

Toate aceste informatii le gasesti pe fiecare site care iti ofera posibilitatea sa faci rezervari online. Si de obicei nu sunt nici greu de gasit.. asa ca nu strica sa pierzi 2 minute inainte sa finalizezi o rezervare.


☺ Offline: majoritatea sfaturilor de mai sus sunt aplicabile pentru rezervarile online. In cazul in care hotelul mult dorit nu ofera posibilitatea de rezervari directe, nu te lasa pagubas.. exista intotdeauna email sau telefon. Asa am reusit (nu cu greu) sa rezerv o camera la super-hotelul de mai jos.


Pe final, o scurta prezentare a hotelului meu preferat (pana in prezent): Chic39 Bangkok. Hotelul l-am gasit din intamplare, dupa ce am frunzarit paginile de pe Trip Advisor pana la locul 80 deoarece hotelul la care vroiam initial sa stau nu mai avea locuri disponibile. Nu este localizat chiar in centru (iar pentru Bangkok, asta poate fi un lucru bun), dar se afla la 2 minute de o statie de tren suspendat. Pentru ca are doar 5 (cinci) camere, nu am gasit prea multe review-uri, dar cele pe care le-am gasit erau mai mult decat pozitive. Rezervarea am facut-o prin email, fara avans, probabil din acelasi motiv. Uite cateva poze:



 

  
Si da, baia este in aer liber, motiv pentru care in timp ce faceam dus a trebuit sa ma feresc de un mar pe care o veverita a considerat potrivit sa il arunce in mine :).

9 comentarii:

  1. arata lovely hotelul. acu' trebuie doar sa mai astept sa puna air asia in vanzare biletele pentru aprilie :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu de obicei caut pe booking, aleg 2-3 posibilitati adaptate cerintelor legate de locatie si pret, verific pe tripadvisor ca e totul in regula si apoi fac rezervarea. Nu am avut surprize neplacute pana acum. Nici macar legate de veverite, desi aceasta cred ca ar fi mai degraba o surpriza placuta :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Dar ce veverite puternice traiesc in Thailanda?! Sau era un mar paduret, mai mic? :D

    Cat despre hoteluri, aproape intotdeauna imi rezerv camera (sau patul) online, prin hostelbookers.com. Am avut o surpriza neplacuta in Sao Paolo, nu mi-am facut rezervare online si cand am ajuns acolo pretul era mai mare si trebuia sa las si garantie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata superb hotelul, ai avut noroc ca l-ai gasit. Cum au fost preturile in comparatie cu serviciile oferite?

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata absolut spectaculos hotelul. Nu stiu daca as fi avut curaj sa ma cazez acolo.

    RăspundețiȘtergere
  6. super.mi-ar placea la nebunie o astfel de cazare.problema e ca e cam departe...pt mine.

    RăspundețiȘtergere
  7. Căutați un împrumut de afaceri, împrumuturi personale, împrumuturi ipotecare, împrumuturi auto, împrumuturi pentru studenți, împrumuturi de consolidare negarantate, finanțare de proiect etc ... Sau pur și simplu refuzați împrumutul de la o bancă sau instituție financiară din unul sau mai multe motive? Suntem soluțiile potrivite pentru credit! Oferim împrumuturi pentru companii și persoane fizice cu o dobândă scăzută și accesibilă a dobânzii de 2%. Deci, dacă sunteți interesat de un împrumut urgent și garantat. Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail astăzi Via: elegantloanfirm@hotmail.com.

    RăspundețiȘtergere
  8. Stimate domn / ma,

    Fericirea zilei! Sunt Jeannie Tucker, un creditor privat care acordă împrumuturi persoanelor fizice, companiilor și instituțiilor guvernamentale cu o dobândă scăzută de 3%. Știu că există o mulțime de familii care trăiesc cu plata pentru a verifica plata și alte care nu pot avea grijă de obligațiile lor financiare și din acest motiv, sunt aici pentru restaurare financiară.

    Ofer o gamă largă de servicii financiare, care include: Planificare de afaceri, Finanțe comerciale și de dezvoltare, Proprietăți și credite ipotecare, Împrumuturi de consolidare a creanțelor, Împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi private, Refinanțare la domiciliu, Împrumuturi hoteliere, împrumuturi pentru studenți etc. Răspundeți imediat prin e-mail de mai jos pentru mai multe informatii.

    E-mail: jeannietuckerfinancialservice@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  9. O zi buna,

    Căutați împrumut pentru afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la midland.credit2@gmail.com pentru mai multe informații.

    Toate cele bune,
    Midland Credit Home Mgt

    RăspundețiȘtergere