vineri, 25 februarie 2011

2 Saptamani in Toscana

De mult imi doresc o vacanta Dolce far niente in Toscana, dar inca nu am gasit zilele de concediu pe care sa le aloc. Asta nu inseamna ca nu mi-am facut deja un plan :).



Punctul de plecare este Pisa (e  cel mai ieftin). Din Pisa poti sa iei un autobuz direct de la aeroport catre Florenta pentru doar 10e.

Odata ajuns in Florenta, poti sa iti dedici prima saptamana unei infuzii de cultura. De ce Florenta ? Pai.. aici a aparut Renascentismul italian. De aici muzee peste muzee: Galleria degli Uffizi (), Bargello (Uffizi-ul sculpturii), Galleria dell'Accademia (aici il gasesti pe David), Palazzo Pitti..


Monumente peste catedralele peste palate peste de toate: Santa Maria del Fiore (sau domul din Florenta, numai 464 trepte de urcat), Campanile di Giotto (414 trepte de data asta), Battistero di San Giovanni (minunata Porte del Paradiso), Palazzo Vecchio (PS: statuia lui David din fata e o replica), Ponte Vecchio, Santa Croce (aici sunt inmormantati printre altii si Galileo, Michelangelo, Machiavelli, Dante)..



Se spune ca Florenta ar fi orasul cu cea mai mare "concentratie artistica" din lume (relativ la marimea redusa a acestuia). Sincer.. asa mi s-a parut si mie.

Printre atatea maretii nu uita totusi sa mananci si sa bei. E bine de stiut ca uleiul de masline din zona e foarte apreciat, iar daca o apuci spre sud ajungi rapid in regiunea Chianti (hic).

Dupa atatea muzee si catedrale a venit timpul sa te relaxezi. A doua saptamana o petreci intr-o vila aleasa pe dealurile Toscanei.



In zona ai posibilitatea sa te duci la o degustare de vin + mancare, sa iei lectii de calarie, sa joci tenis, sa urmezi cursuri de gatit, sa vizitezi oraselele medievale din apropiere sau sa te plimbi cu bicicleta pe deal dupa bunul plac. Ce mai.. la dolce vita. De-corporatizare instant.

La intoarcere, daca vrei sa iti rapesti 1-2 zile din Florenta, poti sa vizitezi si turnul din Pisa (pana nu cade).

Cand sa mergi
Perioadele mai putin turistice (si implicit mai ieftine) sunt mai - iunie si septembie - octombrie. In lunile iulie si august e destul de cald si preturile cresc.

Cum sa ajungi
Cel mai avantajos punct de intrare in Toscana este Pisa. Gasesti zboruri directe cu WizzAir destul de ieftine. Un zbor dus - intors pentru perioada 4 - 18 sau 7 - 21 iunie costa aproximativ 340 RON (fara bagaj de cala). In mai preturile sunt mai mici, iar incepand cu luna iulie cresc.

Unde sa stai
In Toscana cel mai bine este sa inchiriezi un apartament sau o vila pentru o saptamana. Uneori e chiar perioada minima impusa. Exista nenumarate site-uri unde poti sa cauti proprietati de inchiriat pe gustul tau: Trip Advisor - Toscanaagriturismo.it sau Traditional Tuscany.

O ferma care mi-a placut (desi nu am cautat foarte mult) este La Burraia. Pentru aproximativ 500e (in iulie) poti sa inchiriezi un apartament pentru o saptamana. La ce sa te astepti ? Ei bine:






In Florenta gasesti hoteluri in centru la preturi intre 50 - 100e camera dubla. Un exemplu ar fi Soggiorno Panerai:

Daca inca mai stai in cumpana te invit sa casti gura la peisajele toscane in filmul Stealing Beauty.


joi, 24 februarie 2011

Tips & Tricks pentru o Vacanta Reusita

Unii oameni vor sa aiba masini scumpe, telefoane ultimul racnet, ceasuri cu diamante! Eu prefer sa investesc banii in amintiri si aventuri si experiente noi. Ma gandesc ca la 70 de ani nu o sa ma incante asa mult ca m-am plimbat cu BMW-ul in tinerete dar ca o sa imi amintesc cu placere cum am hranit elefantii in Tailanda, cand am explorat dealurile Toscanei pe bicicleta (greu, dom'ne!) sau cand am zburat cu un deltaplan deasupra cascadei Victoria.

Si nu, nu trebuie sa coste o avere!



Va impartasesc descoperirile mele din decursul anilor despre cum iti poti permite o vacanta de vis:

  •  nu folosesc niciodata agentii de turism. E drept ca sunt si ele utile probabil - cand vrei sa mergi la un all-inclusive in Antalya, dar cum nu mi-am dorit niciodata asta pana acum, nu am apelat la ele. In rest, orice oferta ti-ar face o agentie, poti sa te descurci mai bine singur. Ai avantajul de a-ti crea un itinerariu exact asa cum iti doresti, de a gasi hotelul care sa iti ofere cel mai bun confort in functie de banii pe care esti dispus sa-i dai si esti liber sa iti organizezi timpul asa cum vreui, fara sa depinzi de vreun grup.

  • avioane  - foloseste motoare de cautare mari, cum ar fi skyscanner, kayak sau edreams.  Cauta atat din Bucuresti catre destinatia aleasa, dar si din alte orase mari din Europa avand in vedere ca pana acolo poti lua un low cost. (de exemplu - Bucuresti - Johannesburg este in jur de 800euro/persoana, dar Londra-Johannesburg poti gasti cu 550euro/persoana la care mai adaugi WizzAir pana in Londra). Aveti in vedere Air Asia daca va indreptati spre Asia de Sud Est sau Australia&Noua Zeelanda (am luat bilete Londra-NZ cu 670euro/persoana cu AirAsia).

  • pentru hoteluri intra pe tripadvisor. Regula mea e sa aleg hotelul cel mai bine plasat in clasament care se incadreaza in pretul meu. Daca ai un buget de 50 euro/noapte (pt o camera dubla) stabileste pe tripadvisor limita la 50 euro si iti va afisa doar hotelurile care se incadreaza in banii astia. Nu uita sa te uiti si la sectiunea de Bed&Breakfast, care de multe ori ofera servicii eceptionale la preturi foarte accesibile.

  • ai grija sa incluzi si activitati  care sa presupuna mai multa participare din partea ta. Desigur, muzeele sunt interesante, si unele - de neratat, dar o sa fie mult mai memorabil un curs de gatit, sau un tur al orasului care sa te duca in zone "off the beaten track", sau o sedinta de bar-hopping. Din nou, tripadvisor iti sare in ajutor - pentru fiecare destinatie exista categoria "Things to do" - de multe ori descoperi activitati intersante acolo.

  • intereseaza-te ce e de mancat bun unde mergi - nu vrei sa ratezi deliciile culinare specifice destinatiei tale.


  • cel mai important - informeaza-te foarte bine! Asta e secretul :D

marți, 22 februarie 2011

Minivacanta in Sicilia

Acum o luna ne-a lovit un mare dor de duca - ceva scurt si ieftin, cat sa scapam cateva zile de ger si zapada. Am inceput sa caut pe Wizzair/BlueAir/EasyJet zboruri ieftine spre... undeva. Am gasit bilete pana in Catania, Sicilia la Wizzair cu 120 Ron/persoana (cu tot cu taxe) si ne-am hotarat imediat - Sicilia sa fie!


Am plecat vineri la pranz si ne-am intors luni seara (planul initial era de vineri pana duminica dar Wizzair-ul a avut amabilitatea sa anuleze zborul de duminica - initial o veste proasta, dar pana la urma ne-am bucurat ca am avut o zi in plus intr-un loc asa de frumos)

Ziua1: Catania - Am avut norocul sa stam fix in centru, la un hotel tare, tare frumos (Una Catania - 75euro/noapte cu tot cu mic dejun).
Catania e un orasel tare frumos, numai bun de luat la pas si descoperit.


Plin de pasticerii unde puteti incerca vestitele arancini (chiftelute de orez umplute cu carne sau spanac si mozzarella), canoli (aluat dulce si crocant umplut cu crema de ricotta sau ciocolata), de gelaterii si tratorii mici si intime unde sa incercati un peste spada la gratar, sau, pentru cei mai aventurosi, o fripturica de cal.
Sa nu ratati piata de peste (inchisa duminica) - aglomerata, agitata si plina cu atatea bunatati ca nu-ti vine sa crezi.

Ziua 2: din gara centrala pleaca autobuze spre toate orasele Siciliei - noi am luat un autobuz spre Taormina (5 euro/persoana). Dupa o ora de mers pe niste drumuri unduitoare, cu privelisti de vis asupra marii si Etnei, am ajuns in Taormina, un orasel asezat in trepte pe un deal, la poalele Etnei.


Am stat la Villa Sara (55euro/camera dubla) - la vreo 300 de trepte deasupra centrului - dar merita din plin urcarea cand vezi ce priveliste ai de pe terasa.


Ziua 3: spre Siracusa - cu autobuzul inapoi in Catania si apoi mai departe pana la Siracuza (9 euro de persoana, calatoria dureaza 3 ore).
Siracuza mi-a placut cel mai mult: orasul vechi e tare pitoresc, cu o multime de stradute inguste de explorat.


Nu ratati piata domului - locul preferat de plimbare al tuturor, plin de terase unde sa luati o mica pauza si pur si simplu sa va uitati la oameni.


In Siracusa am la Hotel Teocrito - la vreo 10 minute de mers pe jos de centru, dar foarte dragut si la un pret imbatabil - 55euro/camera dubla.


Concluzia? Daca aveti chef de o iesire mica, luati in considerare Sicilia - o destinatie ieftina dar absolut fermecatoare.

Travel blooper

Am facut downgrade la tara:


Acum 1an imi permiteam mai bine:



vineri, 18 februarie 2011

Cand credeai ca le-ai facut pe toate

Crezi ca le-ai vazut si le-ai facut pe toate ? Uite o lista de 5 activitati mai mult sau mai putin ciudate de adaugat la lista ta..

1. Macacul la spa

Cui nu i-ar placea o baie intr-o bazin cu apa termala la "minus" grade afara ?


Provincia Nagano din Japonia este cunoscuta pentru Jocurile Olimpice de iarna din 1998, peisajele montane si apele termale. Iar pensiunea Korakukan Jigokudani din aceasta provincie este cunoscuta pentru maimutele care vin la tratament in bazinele pensiunii.. mai ales iarna.


Pentru 120$ pe noapte, poti sa ai parte de un adevarat spa-safari. Prea mare bataie de cap ? Poti sa iti aranjezi o baie in cada, cu saruri si laptop-ul alaturi pentru ca exista si un Snow Monkey Live Camera.


2. Turism de groaza

Esti pasionat de filmele de groaza (eu nu) ? Atunci o sa iti placa foarte mult pe insula papusilor.


La Isla de la Munecas o gasesti intr-un sistem de canale al lacului Xochimilco prin sudul Mexicului. Povestea spune ceva plictisitor despre o fetita care s-a inecat, iar dupa moartea acesteia domnul care locuia pe insula a inceput sa pescuiasca papusi. De la o poveste-cliseu la o insula "decorata" cu papusi spanzurate e cam mult.

Nu se ajunge foarte usor: cateva agentii organizeaza excursii pe insula pentru un pret de aproximativ 100$.

3. Fara E-uri nu-i destul

Te gandesti destul de des ca ar trebui sa mananci mai sanatos. Dar ce ai spune daca ti s-ar oferi niste Fugu ?


Fugu este numele japonez pentru pestele balon (blowfish), o delicatesa ce poate fi preparata in restaurante doar cu aprobare. De ce ? Pai pestele contine ceva neurotoxina (fara antidot!) care te poate omori in cateva ore. Modul special de preparare face ca toxinele sa fie eliminate inainte sa ajunga in farfurie.

Asadar.. de 100-200$ preferi sashimi, prajit sau tocanita ?

4. Golf extrem in Africa de Sud

As fi crezut ca expresia "golf extrem" este un paradox. Ei bine nu..



Daca nu ai rau de inaltime poti sa te delectezi cu gaura-de-golf mai speciala supranumita The Extreme 19th.. la 400m sub tine. Traseul incepe pe Muntele Hanglip, accesibil doar cu elicopterul, si se sfarseste pe o zona de joc de forma Africii. Te costa doar vreo 700$ (elicopter + dvd inclus).

Bonus: jucatorul care va reusi un hole in one va fi premiat cu 1mil $.

5. La altitudine

Si ca tot vorbeam de rau de inaltime.. cred ca de la un punct anume iti trece.



Pe scurt - ai 3 optiuni:
1. Zboruri zero gravity: un Boeing custom zboara in arc de parabola pentru a-ti da posibilitatea sa vezi cum e cu imponderabilitatea; altitudine: pana la 10km;
2. Zboruri suborbitale: faci poze la curbura Pamantului de pus pe Facebook; altitudine: 100 - 160km;
3. Zboruri pe orbita Pamantului: poti sa te duci pana pe Statia Spatiala Internationala si inapoi; altitudine: fara numar.

Preturile incep de la 5000$ pentru Zero gravity, 100.000$ pentru suborbital, iar cele pe orbita ajung la zeci de milioane de dolari.

Umbla un zvon cum ca exista planuri pentru hoteluri in spatiu, iar Space Adventures urmeaza sa ofere clientilor excursii pe Luna.

joi, 10 februarie 2011

Destinatii Indepartate: Oh Yes You Can

Inainte sa incepem sa postam o multime de articole despre tinuturi indepartate, cred ca ar fi bine sa clarificam un lucru: se poate. Se poate sa vizitezi si alte continente si sa iti pastrezi integritatea financiara (adica sa nu spargi porcusorul roz si dragut in care tii monedele de 1EUR). Da.. trebuie sa faci economii, dar merita.




Sa luam exemplul clasic (si cel mai ieftin): Asia de Sud-Est. Prietenii nostrii de la AirAsia ofera zboruri lowcost catre Kuala Lumpur din Londra si Paris.

* Mini-explicatie: AirAsia X se ocupa de zborurile longhaul (mai lungi de 4h de zbor), iar AirAsia se ocupa de celelalte zboruri. Aparent, companiile sunt distincte dar folosesc acelasi brand.

Pana acum nu am zburat decat cu AirAsia prin Malaezia. Dar peste vreo 3 saptamani o sa am ocazia sa zbor Londra - Kuala Lumpur. Doar 13 ore si in mod ironic nu prea imi place sa zbor. Pretul platit a fost de 470e si nu include nimic, ca doar e lowcost. Daca vreti bagaj la cala, face 10e pentru 15kg. Pentru alte sume suplimentare puteti primi mancare, loc la picioare etc.. dar fiind calator lowcost nu am nevoie de bonusuri. Pana in Londra am platit 100e la Wizz. In total 570e pentru un zbor Bucuresti - Kuala Lumpur.

Stiu.. vi se pare scump, dar trebuie sa te gandesti ca:
1. Nu mergi toata ziua buna-ziua in Asia;
2. Acolo totul va fi mai ieftin.

Momentan de la AirAsia poti sa faci rost de bilete la urmatoarele preturi:
      Londra - KL: 470e
      Paris - KL: 480e
* preturile sunt calculate pentru luna octombrie, fara nici un fel de facilitati.

Astfel de combinatii magice exista mai peste tot: de la Africa la America de Sud (umpic mai scump) pana la Pacific (cam cel mai scump). Dar mai multe tips & tricks din lumea la peste 10.000m poti descoperi in episoadele urmatoare.

Excursie in Rajasthan - Tigri & Moguli


De mult tot cochetez cu ideea unei vacante in Rajahsthan - ma fascineaza India din atatea puncte de vedere - cultura, istoria, ...mancarea! Ma fascineaza cum, desi in filme si documentare mi se pare ca iti este prezentata o Indie socanta, murdara, saraca, plina de contraste, nu am intalnit nici un indian care sa nu vorbeasca altfel decat la superlativ de tara lui! Am avut ocazia sa stam de vorba cu destul de multi indieni si fiecare dintre ei ne-a zis "Trebuie sa vizitati India - e fenomenala!" Ma gandesc ca stiu ei ce stiu (si ma mai gandesc si cum vorbim noi romanii de tara noastra in strainatate, cand cineva ne intreba cum e pe la noi si daca merita sa faca o vizita in Romania - ma cam intristez cand ma gandesc la asta, dar mai multe pe tema asta intr-un post viitor)


Planul meu e un tur de 9 zile prin Rajasthan, care ar arata cam asa:

ziua 1: Delhi - relaxeaza-te sau exploreaza in pas de plimbare orasul

ziua 2: Delhi - Agra (la 2 ore de mers trenul - din ala frumos si cu AC, nu va speriati - 12euro/pers) - daca pleci dimineata devreme (la 8) ai o zi intreaga la dispozitie pentru a explora Agra. Da o fuga pana la fortul din Agra, resedinta marilor Moguli si cel mai mare fort din India, iar dupa-amiaza admira apusul de soare la Taj Mahal (15 euro/persoana).


ziua 3,4 - Agra- Jaipur- Sawai Madhopur (4 ore cu trenul in total) si ai ajuns in Ranthambore National Park - unul din putinele locuri din lume unde mai poti inca sa vezi tigri in libertate. Daca iti inchipui o scena din Cartea Junglei nu esti departe de adevar - cam asa arata lumea prin locurile astea! Cazazea-te la Khem Villas si ramai aici 2 nopti. In fiecare dimineata si seara se organizeaza safari-uri in jungla - pe langa tigri, te mai poti intalni cu leoparzi, porci mistreti, hiene, dar si caprioare sambal si antilope nilgai.  (220 euro/noapte, cu toate mesele incluse)


ziua 5: intoarcete-te la Jaipur (la 2 ore de mers cu trenul) si ramai o zi: viziteaza Hawa Mahal cunoscut si ca "Palatul vanturilor" si Amber Fort, situat la 11 km de Jaipur - aici cel mai bine e sa mergi cu un ghid care sa te duca pana acolo si sa iti explice pe larg despre istoria fortului.


Stai o noapte in Jaipur - ai de ales dintre o multime de hoteluri dragute si ieftine, cum ar fi Umaid Mahal, unde o camera dubla "royal deluxe" te costa 56euro/noapte


Ziua 6: Mai da o raita prin oras si apoi mergi mai departe spre Udaipur (403km): innopteaza aici 2 nopti - la Jaiwana Haveli, un hotel tare dragut situat pe malul lacului, platesti 30euro pe camera dubla.

Ziua 7: Udaipur e unul din cele mai frumoase orase ale Rjahsthanului, si sigur nu ai sa te plictisesti aici: mergi intr-o croaziera pe lacul Pichola, marginit de o sumedenie de palate si temple, viziteaza City Palace, pe malul estic al lacului Pichola, o constructie impresionanta din 1559. Interesant de vizitat ar mai fi si templul Jagdish (gratis), un exempplu de arhitectura indo-ariana si un loc absolut fascinant.



Ziua 8: daca te-ai saturat de atata sight-seeing, iti recomand un curs de gatit - invata sa faci un curry ca la mama lui acasa, plus o multime de alte bunatati + ca dupa atata truda te asezi la masa si te ospatezi regeste cu ce ai pregatit. (15 euro/persoana). Seara, ia avionul inapoi la Delhi -  cu Kingfisher te costa intre 40-60/euro


Ziua 9: gata cu distractia, acasa cu tine! Greu, stiu, dar asta e :p


* cea mai buna perioada pentru a vizita Rajasthan-ul este octombrie-martie. Zboruri ieftine - in jur de 500euro/persoana - gasesti la Finnair, Aeroflot sau chiar Aerosvit (si uneori la British Airways sau Qatar Airways)

* O idee ar fi sa iti prelungesti vacanta cu o saptamana si sa dai o fuga si pana in Nepal (daca tot ai ajuns pana aici...) but more on that intr-un post viitor.

miercuri, 9 februarie 2011

Un weekend (mai lung) la Zeus acasa


Daca esti intr-o forma fizica medie si ai chef de aer curat, iti recomand o tura pe muntele Olimp. Varful Mýtikas are o inaltime de 2917m, dar si o dificultate mai mare decat fratiorul Skolio (2912m) mult mai accesibil amatorilor (mie). Privelistile.. legendary.




Traseul difera: ai sau nu masina ? Daca nu ai masina, esti nevoit sa incepi traseul din orasul Litochoro si sa o apuci pe jos spre Prionia (1100m). E de mers.. vreo 18km. In cazul in care ai venit cu masina de acasa, poti sa o lasi in Prionia si sa incepi traseul de aici. Recomand varianta a 2-a din motive evidente :).

Aici incepe greul - 6km de parcurs, dar cu o diferenta de altitudine de 1000m. Finalul primei parti te va gasi la refugiul Spilios Agapitos, aka Refuge A. Matematica te ajuta si iti spune ca esti la 2100m atitudine.
Refugiul este destul de basic, cu dormitoare comune si apa rece-rece. Au si de mancare (supa, ciocolatele etc), dar si un semineu pe masura. Noapte buna.

Trezirea e cum altfel decat de dimineata. Pornesti la drum spre varful Skolio - 4km si 800m diferenta de nivel. Atentie: in functie de perioada in care alegi sa calatoresti e posibil sa dai de zapada si gheata. Ai grija cum urci!

Ajungi pe varful intermediar Skala. De aici lucrurile devin complicate: poti sa alegi intre Skolio si Mýtikas. Daca ai experienta si echipament potrivit, poti sa continui spre Mýtikas. Daca nu, accepta-ti limitele si continua catre Skolio. Odata ajuns in varf, nu vei regreta..



E timpul sa pornesti spre altitudini mai mici. Cobori spre refugiu, iti recuperezi bagajele pe care le-ai lasat la cabana si incet - incet ajungi inapoi in Pionia si apoi in Litochoro. Aici poti sa petreci o noapte odihnitoare si sa pornesti apoi spre casa.

A fost primul munte mai serios pe care l-am urcat (nu va speriati.. nu am urcat decat vreo doua), nu a fost usor, dar a meritat din plin.

Cand sa mergi
Refugiul Spilios Agapitos e deschis in perioada mai - octombrie. Si pe buna dreptate: in octombrie incepe sa ninga (pozele sunt facute in ultima saptamana de activitate a refugiului).

Cum ajungi
Punctul de plecare este orasul Litochoro situat la 90km de Thessaloniki (sau Salonic). Cel mai indicat e sa mergi cu masina personala (aprox 10 - 12h).

Unde stai
Pentru refugiul Spilios Agapitos e de preferat sa iti faci o rezervare telefonica la +302352081800. Site-ul (nu stiu daca oficial) este http://www.mountolympus.gr/. Pretul este mic (vreo 10e).
In Litochoro ai noroc: nu e sezon turistic si preturile sunt extra mici. Am stat la un super hotel cu doar 30e pe noapte. Pentru doua nopti (una la dus si una la intors) nu iti trebuie super buget.

Ce ai nevoie
Un sac de dormit calduros este important. Si bocanci.

PS: La plecare poti sa dai o tura pana la plaja din Litochoro


Postcard Perfect

 Stiti vederile (sau screensaver-ele) alea cu o plaja alba si niste palmieri batuti de briza, pe fundalul marii albastre? Pai destul de inaccesibile, nu? Well, postul asta va demonta ideea asta. Exista o multime de hoteluri (romantice si mici si intime - cine vrea sa stea pe plaja aglomerata a unui hotel cu capacitate de 1000 de persoane?) in lumea asta, amplasate exact pe o plaja din asta de vedere, la preturi foarte normale. Par example:

Cabanas La Luna - Tulum, Mexic - construita sub forma unui satuc si compusa din 7 cabanute separate, una mai fermecatoare decat cealalta - pare un petic de paradis. Desi destul de izolata cat sa te simti ca Robinson Crusoe, totusi nu ai cum sa te plictisesti aici: la 2 ore cu masina gasesti piramida maiasa Chichen Itza. La cativa kilometri, gasesti Sian Ka'an Biosphere - cea mai mare rezervatie marina din Mexic, unde poti sa inoti, snorkel-uiesti sau pur si simplu sa admiri frumusetile din jur.
(cabana intre 130-160$/noapte + mic dejun)


Phi Phi Relax Beach Resort - Phi Phi, Tailanda - pe una din cele mai frumoase insule din lume, e  un resort izolat si linistit compus din bungalow-uri situate chiar pe plaja. Explorati imprejurimile, faceti snokeling urmat de un masaj tailandez pe plaja (inclus in pret) sau pus si simplu leneviti in hamac in timp ce va bucurati de frumusetea din jurul vostru.
(un bungalow intre 40 si 90euro/noapte)


Alam Gili - Lombok, Indonezia - la un zbor de 25 de minute si in jur de 45$ de Bali, pe o insulita micuta (chiar asta inseamna "gili"), unde nu exista masini, gasim Alam Gili, un resort micut, cu doar 7 bungalow-uri decorate in stil balinez, cu dus in aer liber si verande umbroase. E dulce viata aici: inscrie-te la un curs de diving, inconjoara in pas de plimbare insula (in doar cateva ore), bea un cocteil pe plaja.
(camera dubla intre 45-75$ cu tot cu micul dejun si ceaiul de dupa-amiaza)




Concluzia: se poate si fara sa dai faliment! Doar sa stii unde sa cauti ;)

3 zile in Barcelona

Daca ii ai in minte pe "prietenii" de la Wizzair, Barcelona e doar la o aruncatura de bat. Rezervand din timp, poti sa cumperi un bilet incepand cu 180RON. Asa ca e o destinatie perfecta pentru un weekend break.

Si e un oras care iti ofera atat de multe - o excursie merita cu prisosinta.
Orienteaza-te catre bed&breakfast-uri bine plasate (astfel incat sa fii in centrul actiunii) si care nu iti golesc buzunarul, si aranjezi cazarea cu 40-60 de euro/noapte (pentru 2 persoane). De exemplu:

Casa de Billy - situata pe Gran Via de les Corte de Catalanes, intr-o cladire istorica, din anii '20, recent restaurata - camera dubla 40euro/noapte


sau Casa de Marcello situata intre Las Ramblas, cartierul gotic si plaja - intre 65-80euro/noapte


Odata rezolvata problema cazarii, e timpul sa pornesti in explorare.

Pe primul loc se afla creatiile lui Gaudi -
  • Casa Batllo, 
  • La Pedrera (preferata mea - impresionanta si care iti ofera o priveliste de vis de pe acoperis) - 11euro
  • faimoasa Sagrada Familia - ultima creatie a lui Gaudi - inceputa in 1882 si ramasa neterminata - dar cu atat mai impresionanta (vestea buna este ca lucrarile s-au reluat si se estimeaza ca in 2026 va fi gata :D)
  • parcul Guell - perfect pentru o plimbare de dupa-amiaza
Printre preferatele mele in Barcelona se numara, bineinteles, La Boqueria - piata de pe Las Ramblas, plina de bunatati proaspete si extrem de vie si agitata. Secretul insa, se gaseste in spatele pietii, unde exista cateva carciumi care servesc, la botul calului, mancaruri simple si absolut delicioase (si ieftine) si unde, probabil, o sa mancati cele mai bune fructe de mare pe care le-ati gustat vreodata!

 

O zi de plimbare lejera prin cartierul gotic o sa va arate o alta fata a Barcelonei, cu stradute asa inguste ca abia te strecori printre ele, cu cladiri vechi ale caror verande sunt pline de flori si cu magazinase mici pline de marfuri interesante.



Opriti-va la o terasa si savurati o paella si un pahar de Sangria, si continuati cu o vizita la Muzeul Picasso, unde o sa aflati cum a ajuns Picasso sa deseneze cuburi :p - 10euro

Seara puteti alege intre un spectacol de Flamenco sau o plimbare pana fantanile magice de la Montjuïc, unde in fiecare seara de weekend - incepand din 1929 (de la 19 intre octombrie si aprilie si de la 21 intre mai-septembrie) poteti admira un spectacol de lumini, culori si muzica.


Si, desigur, ce ar fi un weekend la Barcelona fara un pic de shopping (sau chiar mai mult)? Trimiteti baietii sa vizitze Camp Nou si sa se minuneze de locul sfintit de Messi & Co si voi dati o fuga pe Calle Pelai, unde o sa gasiti toate magazinele de la Inditex (Zara, Bershka, Stradivarius), H&M, dar si unele noi cum ar fi Blanco (pe care vi-l recmand cu multa caldura - lucruri foooarte dragute si ieftine), si - tineti-va bine, la capatul strazii, finalul apoteotic - un outlet Zara unde gasiti o tona de chestii frumoase la preturi absobut derizorii :D

Pentru aventurosi, ar mai fi de mentionat Port Aventura - un parc de distractii la o ora de Barcelona (puteti ajunge cu trenul) - unde o sa va distrati pe cinste. Garantez!


Bine de stiut: merita sa va luati un Barcelona Card, care va ofera intrarea gratuita la 16 muzee (printre care muzeul Picasso, muzeul ciocolatei sau muzeul erotic, stadionul Camp Nou) si dicounturi la multe altele + transport public gratuit(inclusiv de la aeroport in oras) - pentru 3 zile e 33 euro/persoana.

Ole!