miercuri, 9 februarie 2011

Un weekend (mai lung) la Zeus acasa


Daca esti intr-o forma fizica medie si ai chef de aer curat, iti recomand o tura pe muntele Olimp. Varful Mýtikas are o inaltime de 2917m, dar si o dificultate mai mare decat fratiorul Skolio (2912m) mult mai accesibil amatorilor (mie). Privelistile.. legendary.




Traseul difera: ai sau nu masina ? Daca nu ai masina, esti nevoit sa incepi traseul din orasul Litochoro si sa o apuci pe jos spre Prionia (1100m). E de mers.. vreo 18km. In cazul in care ai venit cu masina de acasa, poti sa o lasi in Prionia si sa incepi traseul de aici. Recomand varianta a 2-a din motive evidente :).

Aici incepe greul - 6km de parcurs, dar cu o diferenta de altitudine de 1000m. Finalul primei parti te va gasi la refugiul Spilios Agapitos, aka Refuge A. Matematica te ajuta si iti spune ca esti la 2100m atitudine.
Refugiul este destul de basic, cu dormitoare comune si apa rece-rece. Au si de mancare (supa, ciocolatele etc), dar si un semineu pe masura. Noapte buna.

Trezirea e cum altfel decat de dimineata. Pornesti la drum spre varful Skolio - 4km si 800m diferenta de nivel. Atentie: in functie de perioada in care alegi sa calatoresti e posibil sa dai de zapada si gheata. Ai grija cum urci!

Ajungi pe varful intermediar Skala. De aici lucrurile devin complicate: poti sa alegi intre Skolio si Mýtikas. Daca ai experienta si echipament potrivit, poti sa continui spre Mýtikas. Daca nu, accepta-ti limitele si continua catre Skolio. Odata ajuns in varf, nu vei regreta..



E timpul sa pornesti spre altitudini mai mici. Cobori spre refugiu, iti recuperezi bagajele pe care le-ai lasat la cabana si incet - incet ajungi inapoi in Pionia si apoi in Litochoro. Aici poti sa petreci o noapte odihnitoare si sa pornesti apoi spre casa.

A fost primul munte mai serios pe care l-am urcat (nu va speriati.. nu am urcat decat vreo doua), nu a fost usor, dar a meritat din plin.

Cand sa mergi
Refugiul Spilios Agapitos e deschis in perioada mai - octombrie. Si pe buna dreptate: in octombrie incepe sa ninga (pozele sunt facute in ultima saptamana de activitate a refugiului).

Cum ajungi
Punctul de plecare este orasul Litochoro situat la 90km de Thessaloniki (sau Salonic). Cel mai indicat e sa mergi cu masina personala (aprox 10 - 12h).

Unde stai
Pentru refugiul Spilios Agapitos e de preferat sa iti faci o rezervare telefonica la +302352081800. Site-ul (nu stiu daca oficial) este http://www.mountolympus.gr/. Pretul este mic (vreo 10e).
In Litochoro ai noroc: nu e sezon turistic si preturile sunt extra mici. Am stat la un super hotel cu doar 30e pe noapte. Pentru doua nopti (una la dus si una la intors) nu iti trebuie super buget.

Ce ai nevoie
Un sac de dormit calduros este important. Si bocanci.

PS: La plecare poti sa dai o tura pana la plaja din Litochoro


2 comentarii:

  1. Nimic nu se compara cu linistea de pe un varf de munte. Skolio a fost fain, cand mergem pe Mytikas ?

    RăspundețiȘtergere
  2. eu citisem postul asta undeva pe facebook fara sa ma uit de cine e scris.

    fain :)

    RăspundețiȘtergere